Wiedza

Jak rozpoznać, że organizmowi jest dostarczane zbyt mało kalorii?

By 4 czerwca 2021 No Comments
mało kalorii

Każdego dnia ktoś na świecie stwierdza, że przechodzi na dietę redukcyjną. Niestety wciąż bardzo często można zauważyć, że ludzie decydują się na zbyt restrykcyjne sposoby odżywiania, o znacznie niższej kaloryczności niż ta, której potrzebuje ich organizm.

Dlaczego spożywanie odpowiedniej ilości kalorii jest tak ważne?

Przechodząc na dietę redukcyjną trzeba mieć świadomość, że długotrwały deficyt kaloryczny może prowadzić do wielu groźnych konsekwencji zdrowotnych. Właśnie dlatego tak często mówi się, że odchudzanie może przynieść odwrotne rezultaty niż te, które założyliśmy. Spożywanie zbyt małej ilości kalorii może być bardzo niebezpieczne zarówno dla mężczyzn, jak i dla kobiet. Konsekwencji jest wiele, a jedną z nich mogą być zaburzenia płodności oraz cyklu miesiączkowego. Redukcja wpływa nie tylko na tkankę tłuszczową, a na wszystkie tkanki w naszym organizmie – również mięśniowe. Kolejnym niebezpiecznym skutkiem są niedobory pokarmowe, które mogą skutkować wieloma chorobami, takimi jak anemia lub osteoporoza. Spożywanie zbyt małej ilości jedzenia przez długi czas prowadzi do tego, że organizm zaczyna czerpać energię z każdego, nawet najmniejszego posiłku – taki mechanizm obronny spowalnia metabolizm i przyczynia się do ponownego tycia.

Objawy niedożywienia

Niedożywienie nie jest dobre w żadnym przypadku, dlatego zdecydowanie nie należy doprowadzać do takiego stanu celowo. Niekiedy jednak zdarza się, że ktoś nie zdaje sobie sprawy z tego, że jego sposób odżywiania jest zły. Jak to rozpoznać? Najczęstszym objawem jest przede wszystkim permanentne zmęczenie spowodowane zbyt małą podażą kaloryczną, niedostosowaną do prowadzonego stylu życia. Nieodpowiednio odżywiony mózg skutkuje problemami z koncentracją, rozdrażnieniem oraz wolniejszym czasem reakcji. Chyba nikt nie lubi odczuwać głodu – w przypadku zbyt małej kaloryczności spożywanych potraw można mieć pewność, że to uczucie będzie stałym towarzyszem diety. Nie sposób nie wspomnieć także o znacznej zwyżce utraty włosów. Tylko odpowiedni sposób odżywiania dostarczający wszystkich potrzebnych składników odżywczych pomaga w utrzymaniu włosów w dobrej kondycji. Częstym objawem niedożywienia jest również ciągłe uczucie zimna oraz częste występowanie zaparć.

Mądre odchudzanie – czyli jakie?

W przypadku braku pewności co do założonej kaloryczności oraz wtedy, gdy przygoda z dietami redukcyjnymi dopiero się zaczyna, warto w pierwszej kolejności udać się do dietetyka. To on wykona dokładną analizę składu ciała, dopasuje zapotrzebowanie do indywidualnego trybu życia oraz zaproponuje przykładowe posiłki. Odpowiednia ilość kalorii na redukcji wcale nie musi bardzo odbiegać od wyliczonego zapotrzebowania – zazwyczaj należy odjąć jedynie około 300 kalorii. Częstym problemem okazuje się nieumiejętność liczenia kalorii oraz dopasowywania wielkości porcji do założonej kaloryczności. W takiej sytuacji zbawienny może okazać się catering dietetyczny, którego zawartość można wybrać zgodnie z indywidualnymi preferencjami. Dzięki temu mamy pewność, że posiłki są prawidłowo zbilansowane oraz zróżnicowane. Nie można zapominać o aktywności fizycznej – najlepiej tej, która sprawia przyjemność!

Jak widać, spożywanie zbyt małej ilości kalorii może mieć naprawdę masę negatywnych skutków. Wszystkie wymienione objawy mogą bardzo źle wpłynąć na samopoczucie, a taki sposób odżywiania wcale nie przyniesie oczekiwanych rezultatów. Warto więc podejść do tego z głową i nie męczyć swojego organizmu.