Wiedza

Nadkwasota – co powinieneś zmienić w swojej diecie?

By 24 września 2021 19 października, 2021 No Comments
nadkwasota-zoladka

Dolegliwości żołądkowe stają się problemem coraz większej ilości osób. Jednym z najpopularniejszych jest nadkwasota, która często jest mylona ze zgagą, wzdęciami lub zaparciami. Jak z nią walczyć?

Nadkwasota w pigułce

Nadkwasota niejedno ma imię – często można spotkać się również z innymi określeniami, takimi, jak na przykład nadkwaśność żołądka lub niestrawność kwasowa. Jest to zespół objawów spowodowany zbyt dużą ilością kwasu solnego w żołądku. Substancja ta jest odpowiedzialna za trawienie. Dolegliwości tego typu najczęściej odnajdują swoją przyczynę w nieodpowiedniej diecie, w której przeważają węglowodany. Nie bez znaczenia pozostaje także spożywanie napojów alkoholowych, stres oraz niewłaściwe łączenie produktów żywnościowych w jednym posiłku. Jak więc poznać, że występujące problemy żołądkowe wynikają z nadkwasoty? Kłopot można zacząć podejrzewać wtedy, gdy pojawiają się takie objawy, jak na przykład zgaga, wzdęcia, nudności, zaparcia, odbijanie się kwaśnej treści żołądka. Niektóre osoby dotknięte niestrawnością kwasową skarżą się na uczucie pieczenia za mostkiem, a także na refluks, czyli cofanie się treści żołądkowej do przełyku.

Jak złagodzić nadkwaśność?

Rozwiązanie problemu nadkwasoty w wielu przypadkach na szczęście nie jest trudne. Najprostszym sposobem na zneutralizowanie kwasów trawiennych i zmniejszenie ich ilości jest zmiana diety na lekkostrawną. Obróbka termiczna potraw powinna się więc ograniczać do gotowania na parze oraz w wodzie. Osoby dotknięte tym problemem powinny zwiększyć udział pełnowartościowego białka w diecie oraz częściej spożywać warzywa krzyżowe – są to między innymi brokuły i kabaczki, a także jarmuż i dynia. Dobrym rozwiązaniem jest także sięganie po tłuszcze, szczególnie roślinne. Nie sposób nie wspomnieć także o tym, co jest ważne w każdej diecie, a mianowicie o spożywaniu odpowiedniej ilości płynów. Zachęcamy do skorzystania z cateringu pudełkowego Pan Catering.

Dieta na nadkwasotę żołądka – tego unikaj!

Zalecenia są już znane, a więc pora na nieco gorszą część – mowa tutaj oczywiście o produktach absolutnie niewskazanych. Osoby cierpiące z powodu niestrawności kwasowej powinny unikać produktów razowych i świeżego pieczywa oraz zminimalizować ilość używanych przypraw. Niezalecane są również wszelkiego rodzaju sosy i dipy, a także produkty marynowane. Sposobem obróbki, który zdecydowanie powinien być omijany szerokim łukiem to nic innego, a smażenie – szczególnie na głębokim oleju. Dieta lekkostrawna nie przewiduje również takich produktów, jak na przykład rośliny strączkowe, alkohol, słodycze, kawa i mocna herbata. Zaleceń i zakazów wydaje się być sporo? Gwarantujemy, że da się tak jeść! Wystarczy tylko nieco zmienić swoje nawyki i zmodyfikować standardowe zakupy. Jeśli jednak wydaje Ci się, że możesz mieć problem z komponowaniem posiłków na diecie przeznaczonej dla osób dotkniętych nadkwaśnością – wybierz lekkostrawną dietę pudełkową Pan Catering, która dostarcza wszystkich potrzebnych składników i – co bardzo ważne – nie jest monotonna.

Wprowadzenie wyżej wymienionych zasad powinno być zbawienne dla osób, które cierpią z powodu nadkwaśności żołądka. Efekty diety będą jednak jeszcze lepsze, gdy chory zacznie unikać przejadania się, jeść powoli oraz spożywać posiłki w równych, około trzygodzinnych odstępach czasu.