Wiedza

Dieta dla mam – dlaczego warto z niej skorzystać?

By 26 kwietnia 2021 No Comments
dieta dla mam

Jak dobrze wiemy, dieta dla mam karmiących i kobiet w ciąży w dużej mierze różni się od tej, na którą możemy sobie pozwolić na innych etapach naszego życia. Wiele produktów (nawet jeśli są naszymi ulubionymi) musimy wykluczyć z diety. Pan Catering wyszedł naprzeciw oczekiwaniom kobiet w tym szczególnym czasie i stworzył specjalnie skomponowaną dietę właśnie dla nich.

Dieta mam karmiących i kobiet w ciąży – co ją wyróżnia?

Na początku lista “rzeczy zakazanych” może wydawać nam się dość długa. Mimo tego, że jest ich sporo, warto zadbać o to, aby nasza dieta była jak najbardziej zróżnicowana. Możemy to osiągnąć za pomocą sezonowych warzyw i owoców, które potrafią dodać różnorodne smaki do każdego posiłku. Należy jednak pamiętać o tym, że musimy wykluczyć surowe kiełki. Fanki tatara będą musiały zrezygnować z surowego mięsa i ryb. Aby uniknąć zakażeń, nie należy jeść produktów niepasteryzowanych, szczególnie tych mlecznych. W diecie kobiety w ciąży lub kobiety karmiącej nie ma także miejsca na ostre przyprawy, dlatego warto znaleźć łagodniejsze zamienniki swoich kuchennych ulubieńców.

Zapotrzebowanie kaloryczne i potrzebne składniki odżywcze podczas ciąży

Warto pamiętać o tym, że w ciąży i podczas karmienia nie musimy “jeść za dwóch”. Zapotrzebowanie kaloryczne nie wzrasta w pierwszym trymestrze, a w kolejnym rośnie nieznacznie. Według wytycznych WHO, jest to wzrost na poziomie około 300 kalorii dziennie. Warto jednak słuchać swojego organizmu i od czasu do czasu pozwolić sobie na zachcianki (oczywiście te dozwolone!). Należy pamiętać jednak, że zdecydowanie bardziej wzrasta zapotrzebowanie na białko, składniki mineralne i witaminy – nawet o 50-100%. Na zdrowie kobiety w ciąży i jej dziecka ma wpływ przede wszystkim kwas foliowy. Zapobiega powstawaniu wad układu nerwowego, a jego niedobór może prowadzić nawet do przedwczesnego porodu. Aby zapewnić odpowiedni poziom (ok. 0,4 mg na dobę) należy jeść zielone warzywa i pomarańcze. Anemia w ciąży to przypadłość wielu mam, dlatego istotne jest suplementowanie żelaza. W dziennej dawce należy spożywać 30 mg od ósmego tygodnia ciąży lub 20 mg w czasie karmienia. Produktami bogatymi w żelazo są buraki, szpinak oraz czerwone mięso. Kolejnym istotnym składnikiem są zdrowe kwasy tłuszczowe, które wspierają m.in. rozwój wzroku u dziecka.

Jak ułatwić sobie komponowanie diety podczas ciąży?

By dobrze czuć się na co dzień, warto jeść jak najwięcej świeżych produktów. Należy unikać gotowców i przetworzonych półproduktów. Warzywa i owoce warto dodawać do każdego posiłku, ponieważ mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Jeśli jednak nie czujesz się w kuchni jak ryba w wodzie, a ilość niewskazanych składników Cię przeraża, warto spróbować naszej diety pudełkowej specjalnie stworzonej dla mam i kobiet w ciąży, której kaloryczność można dopasować do własnych potrzeb. Gwarantujemy idealny dobór wartości odżywczych i wielką oszczędność czasu.

Dzięki odpowiedniej diecie możemy dostarczyć dziecku wszystkich potrzebnych składników odżywczych, które przyczynią się do jego prawidłowego rozwoju. Warto o to zadbać już od pierwszych dni życia płodowego.